tiistai 29. kesäkuuta 2010

Kangaskassi ja -hattuja

Kassin kankaan olen leikannut (=repinyt) jo kuukausi sitten, kun tein toisen kassin lahjaksi. Jotenkin on jäänyt odottamaan inspiraatiota, saumurin lankoja tai mitä lie.



Kassista piti tulla samanlainen, melkein ehti tullakin. Olkahihnatkin olin jo kiinnittänyt, kun keksein tehdä taskun, sitten päätin tehdä toisenkin. Neppitasku ja vetoketjullinen tulivat molemmat. Nepittäessä ja sovitellessa päätin vielä laittaa päätyihin yläreunaan nepit, jotta pysyisi paremmin muodossaan. Ehkä kuva hieman selventää, oikealla sivuneppi kiinni ja vasemmalla auki.


Kangas jälleen Abakhan fabricsista. Taskun toisella puolella tilkku jotain vanhaa harmaaraidallista puuvillakangasta. Nepit tietysti kam-neppejä.


Muutama viikko sitten halusin tehdä Eurokankaan kangaslöydöstä pojalle kesähatun. Sattumalta Lallatilaalla oli lainassa kaikki kesälehdet, joten kehittelin kaavan itse. Ensimmäisen version tein, lähemmäs (tai yli) kolmekymmentä vuotta vanhasta, äitini hylkäämästä kankaasta. Ihan kiva tuli, lierissä paranneltavaa ja kokoa neiti 1,5 vuotta.


Samana iltana uusi yritys, paremmin onnistui. Koko tässä hyvä, mutta lierissä vieläkin paranneltavaa. Poika kuitenkin on ikionnellinen, sillä tämä kangas on niin lemppari.

maanantai 28. kesäkuuta 2010

Norjalainen vauvan myssy

Blogeja lueskellessa usein törmää näihin norjalaismyssyihin. Aikaisemmin olen suosinut siksakmallisia vauvalakkeja, mutta kokeilin norjalaista versiota, kun suomennoksen ohjeelle löysin. Kiva tuli, ehkä jopa helpompi ja kivempi neuloa, kuin se siksak versio.

Lanka on aivan ihanaa merinoa. Virosta 1,5 vuotta sitten ostamaani Titan Wool Winner nimistä. Kovasti on ohjeen lankaa paksumpaa, joten tein pienimmän koon. En tiennyt kenen kokoa tulee, lopputulos on nyt hyvä 1,5v neidille, ensi talvena ei taida mennä kenellekkään, mutta jos seuraavalle sitten seuraavana talvena..

Melkoisen nopea oli kutoa, taisi vähän toista päivää kulua. Nauhat tein i-cordina. Jostain syystä olen pitänyt tuota työläänä, mutta nauha syntyi ehkä kymmenessä minuutissa, lapsia pihalla vahtiessa. Molemmat nauhat tein eri värisiksi, kivat tuli näin.


Ei ihan kesälakki, mutta neidin tämän hetken suosikki. Eilisen kulki päättelemättömät langat viipottaen.

Tekemällä oppii!

Jee kun on kiva huomata, että ompelutaidot on kehittynyt. Eilen siivosin vaatekaappiani ja heitin konttiin menevään säkkiin niitä ensimmäisiä tekeleitäni. Eipä ne järin kauniita olleet. Mutta jospa edes lämmittäisi jotakin lasta ja aikuista jossain päin maailmaa.

Tänään sain valmiiksi eilen aloittamani paidan ja tämä ompelus on ihan ehdottomasti paras tekeleeni. Ihan oikeasti tykkään paidasta ja aion ihan käyttääkkin sitä, muuallakin kuin kotona :)
Kaava on taas vanhasta paidastani, sama jolla olen muutkin paidat tehnyt. Nyt vaan pidensin helmaa paljon ja alas tein trikoosta tuollaisen leveän kaitaleen. Kaula-aukkoon ompelin v-aukon.

Tällä kertaa yritin olla malttavainen ja purin kun oli tarvetta ja todella yritin tehdä paidasta kivan ja palkittiinhan se yritys.
Alas silitin vielä kaksi mustaa kukkaa, ne ovat Tallinnasta. Vähän kyllä mietein onko kukat jo liikaa kun sivusaumassa on musta sydänmerkki, mutta silitin sitten kuitenkin!
Kangas triteksiltä.
Hintaa paidalle ehkä 2-3 euroa.



sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Paita silityskuvalla

Tekee kokoajan ihan hirveästi mieli ommella kun näkee nuo uudet kankaat tuossa ompelupöydällä. Kovasti mietein mitä sitä tekisi ja siinä miettiessä muistin Tallinnasta ostamani silityskuvat, joita en ole vielä kertaakaan kokeillut. Valitsin pirteät värit paitaan ja virtahepo-kuvasta keksein laittaa vihreät resorit.
Paita onnistui ihan kivasti. Kaula-aukon resori olisi vaan pitänyt jaksaa neulata, koska aivan symmetrinen siitä ei tullut, kun vapaalla kädellä venutin resoria samalla kun saumuroin.
Yritin tehdä kaula-aukosta hieman isomman, että mahtuisi helposti päälle ilman neppejä.

Malli on juuri päikkäreillä, joten tässä pelkkä paita kuvattuna.

lauantai 26. kesäkuuta 2010

Aa aa apina

Löysin eilen illalla blogin Pim Pam , jossa oli aivan älyttömän hienoja ompeluksia ja kivoja ideoita. Apinahousut nähtyäni alkoi heti mietintä, osaisinkohan tehdä moiset itsekkin. Tänään siis tuumasta toimeen ja apinahousujen tekoon! Applikointi sujui paremmin kuin viime kerralla, mutta apinan naama on mielestäni vähän liian iso näin pikkuisiin housuihin. Myös housujen väri olisi saanut olla ehkä vähän pirteämpi, aurinko kyllä vääristää värejä.

Mutta tällaiset nyt tuli ekoista apinahousuista, seuraavat tulossa varmasti lähiaikoina!! Apinan korvat ovat siis vain "juuresta" kiinni ja lerpattavat muuten vapaasti. Innolla odotan mitä pikkumies tuumaa näistä kun saa huomenna päälleen.

Lisäys: Aamulla puin housut pojan päälle ja ainakin nyt ekan tunnin aikana on apinaa kiskottu kovasti korvista, toivottavasti apinarassu kestää :)






T-paita itselleni

Tänään aloitin Tritexistä ostamieni kankaiden "tuhoamisen". Tykkään kovasti pitkän mallisista paidoista ja sellaisen päätin itselleni tehdä. Kaava on omasta vanhasta paidastani, jolla olen ennenkin tehnyt paitoja itselleni. Tähän vain tuli lyhyet hihat ja helmaan lisäpituutta.

Taitaa olla parhaiten onnistunut vaate mitä olen itselleni tehnyt. Pieni rymppäys tuli hihaan ylös kun yritin kohdistella hihan raitoja, jotta ne menisivät samallailla kuin toisessa hihassa. Muuten paita onnistui ihan kivasti. Kaula-aukossa resoria ja hihansuut sekä helma ommeltu kaksoisneulalla.
Seuraavaksi ehkä pinkki paita itselle tai sitten jotain poikaselle!



Merkin laittaminen tuli mieleeni ihan viimehetkillä, siksi siis merkki noin alhalla :)

Simpsonrättti

Miehelläni on nimpparit jokaisen juhannuksen tienoilla ja lähes yhtä usein unohdan ne. Nyt tuli edellisyönä mieleen, että juhannuspäivänä on ne nimpparit, eikä taaskaan lahjaa.. Tytön valvottaessa lahjaa mietein, jotain nopeaa, päivässä tai kahdessa valmistuvaa ja vielä salaa.. Muistin tämän tiskirättiohjeen, sillä samoilta sivuilta tein ruusurätin joululahjaksi.

Kirkkaan keltaista rättilankaa ei ollut alakerrassa, remontin jäljiltä vielä varastoituna.. Lankana jälleen Novitan Cotton Luxus eco & organi, samaa vaaleankeltaista kuin edellinen rätti. Edukasta, sillä näitähän ostin 1e kerä hintaan kolmisenkymmentä kappaletta tuossa talvella, muuten kyllä melko tyyristä länkaa. Aikaa kului juhannusaattoaamupäivää ja nyt hieman juhannuspäivän aamua, melko nopeaa, vaikka ohjetta täytyy joka kierroksella tavata. Ohjeen löytää täältä ja oikeassa reunassa, hieman alempana reilusti muitakin hienoja rättejä.

Tarttis vähintään kastella ja muotoilla ennen kuivumista ja sitten vasta ottaa kuvia...

Taas kävi hullusti nimppareitten kanssa! Eien oltiin ystävien luona viettämässä juhannusta ja kerroin tästä rätin tekemisestä, ystäväni sitten ystävällisesti kertoi, että nimpparit meni jo. No tajusinhan sitten itsekkin, ettei juhannus ole joka vuosi samana päivänä.. Voi hitsin hitsi. Kotiin mentäessä kerroin miehelleni taas unohtaneeni nimpparit, mutta lahjan saa huomenna, eli tänään. Onneksi oli itsekkin unohtanut nimpparit ja ilmeisesti kaikki muutkin, kun kukaan ei ollut onnitellutkaan. Meilläpä nyt on lahja ja poika tekee vielä kortin..

perjantai 25. kesäkuuta 2010

Benettonmakkaroita juhannukseen


Vinttikamarista verstaalle blogissa vilahti leikkinakkeja, näistä sain idean tehdä juhannukseksi nakkeja ja makkaroita lapsille. Ensimmäinen ongelma oli sopivan kankaan löytäminen. En omista makkaran väristä kangasta! Kankaitten jälkeen pengoin vaatehuoneen (jossa on vaatteet, joita en ole vuosiin käyttänyt, eli eivät ole päässeet vaatekaappiin). Sieltä löytyikin eräs paita, jota en siis ollut aikoihin käyttänyt, osasyynä kyllä raskaudet ja imetys.

Paita oli toisaalta liian hyvä tuhottavaksi, vaikken sitä käyttänytkään. No paidasta täytyikin tehdä ensin tämä.


United colors of Benetton


Pahuksen pitkä tunika, joka on kyllä enemmän kapea mekko, mutta kaikkein eniten muistuttaa yöpaitaa. Tyttömme vaan ei käytä pitkiä yöpaitoja, no katsotaan mihin käyttöön tulee. Mieleeni tuli myös, että tuohan on mitä mainioin kesäulkovaate, ei tarvita housuja peittämään jalkoja auringolta, mutta joustaa kuitenkin jopa traktorin kyytiin.

Pituutta vaatteelta löytyy näin paljon, koska halusin tämän pikaisesti valmiiksi, enkä uudelleen helmaa ommella. Helma ja kaula-aukko ovatkin suoraan paidastani, olkapäitä ja kainalon alta kavensin ja hihat tein kokonaan uusista paloista (vanhojen hihojen kankaasta toki ja hihansuun käänteen säästäen).

Hameprojektin jälkeen pääsin takaisin makkaraurakan kimppuun, nyt kun tiesin millaiset kappaleet paidasta jäi yli. Makkaroiden tekeminen oli tosiaan uskomattoman hankalaa. Seuraava ongelma oli kankaan joustavuus, ekat makkarat olivat älyttömän paksuja, hurauttelin putkesta puolet pois, joten ensin syntyikin nakkeja. Saumurilla tehtyyn putkeen, joista toinen pää ummessa, tungin vanhan tyynyt vanua. Toisen pään sidoin langalla nakkimaiseen ruttuun.

Näistä tuli aina vaan väärän kokoisia, jossain vaiheessa keksin täyttämisen jälkeen ommella päät ompelukoneella, mutta ongelmia tuotti tuo nakkimainen ulkonäkö. Viimeiseksi laioin kaikkiin kuitenkin puuvillalangalla krymppäykset päihin.

Ei näiden pitäisi aukeilla, mutta suuresta saamastaa suosiosta päätellen ovat solmuni kovalla koetuksella. Normaalisti meillä ei leikkiruokia syödä, mutta näitä jostain syystä piti ja kovasti.


Tässä tuotokset, vaativat paljon lapsen mielikuvitusta, eivätkä ollenkaan aikuisen! Ylin nakki on erivärinen, koska oli aivan litimärkä, vasemmanpuoleisten läikät johtuvat samasta syystä. Ainakin yksi nakki puuttuu kuvasta, sillä löytyi illalla yöpöydältäni.. Paita tuli täysin käytettyä, ainuttakaan nakkia hukkapaloista ei enää saanut.


Tiskirätinkin taas olen tehnyt. Tykkään näistä niin käytössä. Varsinkin nämä puuvillasta tehdyt ovat todella imukykyisiä ja sopivan paksuisia. Lankana jälleen Novitan Cotton Luxus eco & organic. Pylväinä taas tein, nyt hieman enemmän silmukoita, kuin bambuisessa samanlaisessa.

torstai 24. kesäkuuta 2010

Kankaita

Noniin, nyt on tämä lomalainen palannut kotiin. Vietimme siis perheen kanssa viikon Tampereella, enpä olisi ikinä uskonut, että siellä kuluisi aika niin hyvin!
Tuliaisiksi sain itselleni vähän lisää kankaita Tritexistä. Monessa blogissa on Tritexiä kehuttu ja kyllähän siellä edullista olikin. Enemmän olisin toivonut lasten trikoita, sillä niistä oli tosi pieni valikoima.
Lähes kaikki kankaat myytiin kilohinnalla. Esim. yksiväriset trikoot tulivat maksamaan n. 2,5 €/metri. Mustaa trikoota ostin kolme metriä ja muita värejä sitten vähän vähemmän. Laadukkaan tuntuisia kankaita mielestäni. Osa trikoitsa ja collegeista olivat nanson. Trikoiden lisäksi ostin resoreita, collegea ja palan raakasilkkiä, josta aion tehdä kangaskoreja.

Miehellä on nyt kesäloma ja toiveissa on, että jonain päivänä saan jäädä yksin kotiin ompelemaan!

Tässä vähän kuvaa: Turkoosi vasemmalla raakasilkkiä, turkoosi alhalla collegea, loput trikoita.


Resoreiden hinta muistaakseni 6 €/metri pieniä paloja sai halvalla kilohinnalla.

Huppari ja huovutettu kassi

Pitkään olen halunnut tehdä pojalle tällaisen vetoketjuhupullisen hupparin, vihdoin sain aikaiseksi. Kaava on Ottobren numerosta 4/09. Kangas jälleen Virosta Abakhan Fabricsista, palalaarin halpis löytöjä. Toivoin hupusta tulevan kivemman, ajattelin tehdä seuraavaksi samanlaisen ohuena vetoketjutakkina, mutta taitaa huppuvetoketjuilut jäädä tähän, toisaalta poika kyllä tykkäsi..



Poseerauskohteet ovat jälleen tarkoin valittuja, uuden teltan vieressä.


Lauantaina olimme viisikymppisissä. Minulla oli mukanani villaveska ja tyttöni sai vanhemmiltani käsilaukun, josta oli aivan haltioissaan. Seuraavana yönä keksein tehdä tytölle samanlaisen kuin minullakin on, hieman juhlallisemman ja eikä niin lelun näköisen kuin aimpi.

Sunnuntaina pääsin valitsemaan lankaa, Virosta ostettua hahtuvaa jälleen. Alunperin ohje, jolla oman kassini tein on joltain ulkomaiselta sivulta. Alkuperäistä sivua en millään löytänyt, muistan vaan että siellä oli juuri tällainen värikäs kassi. Tämän tein nyt ulkomuistista ja omaa kassia vilkuillen.

Aluksi kudoin pohjan aina oikein silmukoilla, taisi olla noin 35 silmukkaa ja saman verran kerroksia. Poimein silmukat pohjakappaleen jokaiselta reunalta, noin 100 silmukkaa. Näillä kudoin noin 70 kerrosta. Kahva on i-cordia, tein viidellä silmukalla.

Lopputulos oli ensin pesukoneessa 40 asteen normaalissa pesussa, vielä en ollut lopputulokseen tyytyväinen. Seuraavaksi laitoin 60 asteen vaippapyykin joukkoon, mutta puolessa välissä huomasin, että neiti oli vääntänyt pesukoneen 90 asteeseen. Lopputulos oli näiden pesujen jälkeen erinomainen, vieläkin olisi saanut huopua, liikaa ainakaan ei huopunut. Toisaalta sileämpään lopputulokseen olisi auttanut isommat puikot, mutta kutosta suuremmilla en tykkä kutoa..

Aikaa kului sunnuntai illasta keskiviikkoon, tiistaina valmistui kassi, keskiviikkopäivällä kahvat ja illalla neljän tunnin pesukoneilu ja kahvojen kiinnitys. Ennen pesuja kassi oli suunnilleen kaksinkertainen, joten melkoisesti huopuu koneessa, mutta lopputulos onkin melkoisen huopamainen.


Käyttäjäkuva on onneton sisäkuva, katsotaan jos tämän muuttaisi..

 
Vanhoja tekeleitä en pahemmin kuvaile, mutta tässä tämä oma kassini vieressä. Haalealta näyttää tämäkin kuva, värit ovat todellisuudessa kirkkaammat.

sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

Ohuet villahousut

Taasen tein villahousut, melkein tarpeeseen.. Näin ohuita kun ei tällä erää ole ehjänä, käyttö toisaalta tällä erää melko vähäistä pottailun vuoksi. Ihanan ohuet ovat, melko kapeat puntit, joten omasta mielestäni menee tunikan alla pikkujuhlissakin.. Sehän "kiva" näin ohuissa hahtuvahousuissa on, että voi kohta taas tehdä uudet, kun nämä on kuluneet puhki..

Housut ovat samalla omalla ohjeella kuin aina. Nyt uutena juttuna kokeilin haaran kavennuksia vähän uudella tavalla, en päätellytkään reunimmaisia silmukoita, kuten normaalisti, joten silmukat oli helpompi noukkia näin. Lankana on suomalainen hahtuva yksisäikeisenä, nelosen puikoilla kudoin. Vieläkään ei nuo bambupuikot mitenkään säväyttäneet, miksi mahtavat ihmiset niitä ylivertaisina pitää?

Aikaa kului, ehkä viikon, satunnaisesti kudottuna. Huomattavasti kauemmin näin ohuesta ja helpommin katkeilevasta hahtuvasta kutominen kestää. Vastaavasti hatuvaa kyllä kuluu tietysti paljon vähemmän, aika edulliset siis, jossei omalle työlle anna arvoa.

perjantai 18. kesäkuuta 2010

Teepparitunika

Olen "ommellut". Ja kehtaan vielä päivittää tämän yksinään! Siskoni Lallatilaa osti kirppikseltä t-paidan, jotta pienentäisin sen tyttärelleni tunikaksi. Vihdoin vaihdoin saumuriin langat ja hurautin kylkisaumoista hieman pois. Ehken edes blogittaisi, jollei tyttöni olisi poseerannut näin makeasti.

Kuvat ovat keittiömme reilun metrin pituiselta matalalta tasolta..

torstai 17. kesäkuuta 2010

Housut joustofroteesta

Ollaan lähdössä kesälomareissulle huomenna ja tänään kun pakkailin pienen vaatteita ei housuja ollutkaan riittävästi. Reissussa ollaan mahdollisesti jopa viikko, joten monet housut tarvitaan mukaan.
Nopsasti ompelin yhdet housut Tallinnasta ostamastani joustofroteesta. Kaava sama vanha, hyväksitodettu.

Poika leikkii parhaillaan hiekkalaatikolla, joten tässä vain pelkät housut kuvattuna.

maanantai 14. kesäkuuta 2010

Kangaskori!

Tänään lueskelin muiden ompelublogeja ja heti innostuin, kun näin Heikun Keikun blogissa hänen tekemiään kangaskoreja. Pengoin kangasvarastoani ja löysin beigen kankaan, jonka aikoinaan ostin keinutuolin päällistä varten. Kangas on paksua huonekaluverhoiluun takoitettua kangasta.
Tästä korista tuli aika iso, korkeutta on 35-40 cm (riippuen miten reunaa taittaa) ja halkaisija on n. 20 cm.

Näitä koreja on yllättävän helppo ja nopea tehdä! Ja jopa minä onnistuin tässä heti ekalla kerralla, vaikka ohjeen kyhäilin ihan omassa päässäni :)
Kangas on kaksinkerroin ja väliin silitin vielä kovikekankaan. Pohjan kankaiden väliin laitoin kaksi toisiinsa sulatettua laminointikalvoa, minkä leikkasin ympyrän muotoiseksi.
Ainut vika, tässä on, että en jaksanut vaihtaa saumuriin lankoja ja ompelin tämän siis mustalla, tosin se ei käytössä näy, mikäli korissa on jotain sisällä. Musta sauma näkyy vain pohjan saumassa. (kova kiire minulla aina näissä ompeluksissa, johtuen suurelta osalta pojan päiväunien pituudesta+ omasta kärsimättömyydestäni)

Koreja teen taatusti lisää, kuten Heikun Keikunkin blogissaan sanoo, niin näissähän on kiva viedä vaikka jokin pieni lahja tms, jos menee kyläilemään. Ja kotonakin näihin voi toki laittaa vaikka mitä! Tykkään!




sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Pipo puuvillasta

Tein Lallatilaan pojalle lahjaksi pipon. Malli on melkoisen sama, kuin aiemmin tekemässäni tonttulakissa. Meillä tuo punainen pipo on jatkuvassa käytössä, yksikin ilta jätin sen yöpöydälle, kun ennen nukkumaanmenoa sitä ei saanut pois päästä, eilen taas neidin syödessä munkkia, poistin pipon kolmesti..

Lanka on samaa, kuin tiskirätissä, mutta harmaa-valkoraidallisena. Lanka on aiemmalta Vironreissulta. Melkoisen nopeasti näitä kutoo, pari iltaa taisi mennä.



Tähän yläpuolelle odotamme kuvaa piposta, se kun on jo muutama päivä sitten saajalleen saapunut.

Noniin, tässähän tämä kuva nyt sitten on :) Pipo on aavistuksen iso vielä pojalle, mutta varmaankin syksyllä jo hyvä. Nyt kun laitoin lakkia hänen päähänsä ja yritin ottaa kuvaa, oli 9 kymmenestä kuvasta sellaisia, joissa poika repii lakkia pois päästä :) Kiitokset kuitenkin vielä kivasta lahjasta siskollein!

lauantai 12. kesäkuuta 2010

Paita itselle ja reunan huolittelua trikookaitaleella

Huhuu, hengissä ollaan vaikkei blogipäivityksiä ole minun osaltani tullutkaan. Syynä hiljaiseloon on ollut poikamme 1-vuotis synttärit ja muutama kiva kesäpäivä.
Tänään kuitenkin istahdin pitkästä aikaa koneen ääreen ja ompelin itselleni hihattoman paidan. Kaava on omasta vanhasta paidasta, samalla kaavalla olen tehnyt aiemmin pitkähihaisia.

Tässä tekeleessä halusin kokeilla reunan huolittelua trikookaitaleella ilman saumuria. Miksiköhän tuota nyt oikeaoppisesti kutsuisi...? Kuitenkin siis niin, että trikookaitaleen oikea puoli tulee esim kaula-aukon oikeaa puolta vasten ja ensin kaitale ommellaan kiinni, sitten käännetään kaksinkerroin ja ommellaan kaksoisneulalla siistiksi. Tai, siistihän tästä kuuluisi tulla, vaan ei meikäläisellä oikein onnistunut. Tyytyväisempi olen ollut saumurilla surautettuihin kaula-aukkoihin ja hihansuihin.

Paitaa voisi toki vielä parannella ja leikata kaula-aukosta huolittelu pois, mutta saattaa olla, että jää tekemättä ja paita saa jäädä kotipaidaksi. Tein paidasta aika pitkän mallisen, se onkin ainut asia mistä tästä paidatsa tykkään :) No joo, kangas on kyllä kanssa ihan jees...


Lähikuvaa huolittelusta, tässä se näyttää vielä ihan ok:lta (toki aika vinoon tuo ommel menee), mutta kaula-aukko menikin enempi pilalle.

keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Villahousuhame

Ikuisuusprojekti valmistui! Ensin oli pojallani lyhyet villahousut, joskus kolmisen vuotta sitten valmistuneet. Kestovaippahulinoilla, varmaan reilu vuosi sitten, ihailin villavaippahousuja mutten sillon niitä tehny. Tuosta jonkun kuukauden päästä keksein tehdä pojan vanhoista housuista hameellisen ja teinkin.

Pahuksen helma meni aivan kamalalle rullalle, purin pariin kertaan, viimeisin yritys näytti olevan niin, että päättelykierrosta ennen oli 1o1n kerros. Tällaisena housut odottivat tätä päivää, ehkä lähes vuoden. Nyt purin päättelykierroksen ja päättelin uudestaan piilosilmukoin (lienee kudotussa jokin hienompi ilmaisu). Kovin tuli piukka viimeisestä kerroksesta, eikä tuosta tiedä miten paljon vetää kippuralle, kun helma on vuoden verran luontunut tuollaiselle kippuralle, niin eihän se yhtäkkiä oikene. Ovat siis edelleen kippurat, mutta pääsivät ainakin käyttöön.

Lankana näissä on Novitan huopanen. Malli on oma ja sama hyväksi havaittu, eipä siis paljoa tullut muutoksia kolmessa vuodessa. Hameosan lisäyksistä en oikeastaan muista, kun että kovasti niitäkin purin, kun en meinannut millään riittävän harvoin ymmärtää kaventaa. Sanomattakin lienee selvää, että lankaa käytin kaiken jäljellä olevan, eli sekin hankaloitti tuota päättelykerrosta.

maanantai 7. kesäkuuta 2010

Paljon olen pikkujuttuja tehnyt, mutten ehtinyt blogittamaan. Ekana tunika omalla kaavalla, aivan mielettömästä Eurokankaasta ostetusta herkullisen punaisesta, ihanan tuntuisesta, paksusta joustofroteesta. (Melkoisesti vaan kalliimpaa Viron hintoihin verrattuna..) Muuta erityistä tässä ei ole aiempiin verrattuna, paotsi kaula-aukon kaitaleen tein joustofroteesta, ja onnistui älyttömän hyvin.


Lasten tiskirätinkin tein. Aluksi ajattelin tehdä pienen version aiemmista, mutta teinkin lähes saman kokoisen, jotta löytyisi todellista käyttöä, ja käyttöön on kyllä päässytkin, nytkin kuivuu keittiössä.. Tähän virkkasin myös ripustuslenkin. Pylväillä virkkasin, aloitussilmukaoita sama määrä kuin edellisissä, mutta lanka hieman ohuempaan. Lankana Katia Jamaica, vaihteeksi Virosta ostettua.


Nämä Tico Ticotkin löytyivät vihdoin. Novitan Tico Tico langasta kuukausi pari sitten kutomani sukat, jotka menivät hukkaan ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Perus sukat, perus sukkaohjeella. (Halusi itse poseerata tässä asennossa.)


Näiden vauvan talvivillahousujen teossa kunnostautui tyttäreni ja mieheni. Luultavasti neiti on heittänyt omat housunsa pyykkikoppaan, ja mieheni sitten ei katsonut mitä pesee.. lopputulos tässä: (Täytyy tuo pieni reikä paikata josnoista käyttökokoiset tuli, ei kyllä näin huovutetuissa purkaannu, kun ei aikaisemminkaan.)


Lisäksi olen pari ruskeaa pul-vaippaa tehnyt, toisen neidillemme ja toisen lallatilaan pojalle lahjaksi. Näitä ruskeita nyt en enää viitsi kuvata, samanlaiset ruskeat nauhat näihinkin laitoin, vaikka pojalle nyt tuli kukkasen kuvia.

torstai 3. kesäkuuta 2010

Kirpparilöydöstä uutta

Kävin pari päivää sitten pojan kanssa lähikirppiksellä.
Seitsemällä eurolla sain ostettua vaikka mitä, mm. ihan uudenveroisen 128 senttisen tikru t-paidan. Jo kirppiksellä tiesin, että en aio odottaa pojan kasvavan tuohon kokoon vaan teen paidasta jotakin muuta. Laiska kun olen, en ole vieläkään jaksanut piirtää uusia kaavoja, joten paidasta syntyi yllätys yllätys body :)
Tein bodysta tosi reilun kokoisen, kyllä sitä nyt jo voi käyttää, mutta mahtuu päälle vielä pitkään!
Tämä tikru paita oli tosiaan ihan uudenveroinen ja hintaa oli vain 20 senttiä!

Hihoihin laitoin ihan perus valkoista trikoota.

Vähän tyytymätön olen taas noihin kaulanepityksiin, kangas menee ikävästi ruttuun siitä kohdasta. Muuten bodysta tuli ihan kiva.

Ja täytyykö edes mainita, etten taaskaan muistanut ekalla saumuroinnilla laittaa merkkiä!



keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Vaippoja ja tiskirättejä (ja niille pienet ohjeet)

Edellispäivänä tehtailin neljä ruskeista vaipoista, vielä olis toiset neljä tekemättä. Kankaat tilasin siis samalla, kun ne punaisten vaippojen pulit. Punaisten kanssa oli yhtä tuskailua hyppytikin vuoksi, mutta ruskea ei tuottanut mitään ongelmia, erikoista. Näihin kokeilin taas noita nauhoja eri tavoin, näissä kolmessa nauha on taitettu nepin kohdalta kaksinkerroin, ja päät sulatettu sytkärillä, sen verran etteivät rispaannu, punaisissa tätä en vielä keksinyt, vaan siksakkasin päät kaksinkerroin.  Kahteen vaippaan laitoin nauhan vain oikealle puolelle.


Neljännen vaipan ehdein nepittämään vasta eilen illalla. Tässä kokeilin nauhoja päistäkin vain yksinkerroin, niin että reuna jää suurimmaksi osaksi nepin alle. Paras tapa näin, ei tule niin paksua kerrosta nepin alle. Vielä on kaikki nepit pysyneet yhden käyttökerran jälkeen paikallaan, mutta pelkään että joku voi irrotakkin noista aiemmista.


Eilen aamulla pongasin yhden tiskirättiohjeen, jonka ansiosta päätin virkata rätin, mutta erilaisen. Lankana on Virosta ostettu Anchor Style Bamboolo. Aivan ihana hieman kimmeltävä lanka. Langassa on 70% bambua ja loput puuvillaa. Melkoisen paksuaa, vyyhti ehdotteli vitosen puikkoa, mutta en löytänyt edes 4,5 numeroista, joten nelosen puikolla virkkasin.

Ohje oli kaikessa yksinkertaisuudessa 38 ketjusilmukkaa, joista kolme "kului" ensimmäiseen käännökseen. Tein pylväitä kunnes lanka tuntui loppuvan, viimeiseen kierrokseen riitti vielä juuri ja juuri kiinteiden silmukoiden verran. Käännökseen tein kolme ketjusilmukkaa. Melko painava rätti tuli 50g painaa, eikä juuri perinteistä suurempi.



Ensimmäisellä kokeilukerralla päästi julmetusti väriä rutistaessa kuivaksi, mutta toimi moitteettomasti ja imaisi veden samantien. Tiskirättejä olen aiemmin tehnyt tasan yhden ja senkin kaverille joululahjaksi, oli siis ensimmäinen oma. Tästä kokeilusta innostuneena aloitin jo illalla toisen..

Tähän käytin puuvillalankaa, vaikka bambun antibakteerisena pitäisi parempaa olla. Lankana on Novitan Cotton Luxus eco & organic. Tämäkin ohje aivan omasta päästä, perinteisellä kuviolla.

Ohje
Ensin loin 48 silmukkaa nelosen puikoilla, näillä 4o4n kierros loppuun, seuraavalla kerroksella oikeiden silmukoiden kohdalle oikeita ja nurjien kohdalle nurin, eli jälleen 4n4o koko kerros. Näin tehdään yhteensä viisi kerrosta, niin että muodostuu sileää neuletta vuorotellen nurjan kanssa. Viiden kerroksen jälkeen tehdään oikeiden silmukoiden kohdalle nurjia ja nurjien kohdalle oikeita. Nyt jatketaan samoin, kuin ensimmäisestä kerroksesta lähtien, mutta päinvastaisiin kohtiin, kun alussa, niin että muodostuu ruudukko. "ruudukkokerroksia" tehdään yhteensä 12, eli 60 kerrosta, jonka jälkeen päätellään silmukat. Tein vielä päättelykerroksesta lähtien piilosilmukoita virkkuukoukulla muille kolmelle sivulle, yhden kerroksen. Halutessaan kulmaan voi tehdä myös ripustuslenkin ketjusilmukoilla, tai niiden päälle vielä yksi kerros kiinteitä silmukoita.


Nyt on seuraavakin työ tiedossa, poika tilasi itselleen leikkitiskirätin, sellainen kun puuttuu ruokaleikeistä. Usein lapset pyyhkivät pölyjäkin, joten tarvitsevathan he siivousvälineensä..