keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Vaippoja ja tiskirättejä (ja niille pienet ohjeet)

Edellispäivänä tehtailin neljä ruskeista vaipoista, vielä olis toiset neljä tekemättä. Kankaat tilasin siis samalla, kun ne punaisten vaippojen pulit. Punaisten kanssa oli yhtä tuskailua hyppytikin vuoksi, mutta ruskea ei tuottanut mitään ongelmia, erikoista. Näihin kokeilin taas noita nauhoja eri tavoin, näissä kolmessa nauha on taitettu nepin kohdalta kaksinkerroin, ja päät sulatettu sytkärillä, sen verran etteivät rispaannu, punaisissa tätä en vielä keksinyt, vaan siksakkasin päät kaksinkerroin.  Kahteen vaippaan laitoin nauhan vain oikealle puolelle.


Neljännen vaipan ehdein nepittämään vasta eilen illalla. Tässä kokeilin nauhoja päistäkin vain yksinkerroin, niin että reuna jää suurimmaksi osaksi nepin alle. Paras tapa näin, ei tule niin paksua kerrosta nepin alle. Vielä on kaikki nepit pysyneet yhden käyttökerran jälkeen paikallaan, mutta pelkään että joku voi irrotakkin noista aiemmista.


Eilen aamulla pongasin yhden tiskirättiohjeen, jonka ansiosta päätin virkata rätin, mutta erilaisen. Lankana on Virosta ostettu Anchor Style Bamboolo. Aivan ihana hieman kimmeltävä lanka. Langassa on 70% bambua ja loput puuvillaa. Melkoisen paksuaa, vyyhti ehdotteli vitosen puikkoa, mutta en löytänyt edes 4,5 numeroista, joten nelosen puikolla virkkasin.

Ohje oli kaikessa yksinkertaisuudessa 38 ketjusilmukkaa, joista kolme "kului" ensimmäiseen käännökseen. Tein pylväitä kunnes lanka tuntui loppuvan, viimeiseen kierrokseen riitti vielä juuri ja juuri kiinteiden silmukoiden verran. Käännökseen tein kolme ketjusilmukkaa. Melko painava rätti tuli 50g painaa, eikä juuri perinteistä suurempi.Ensimmäisellä kokeilukerralla päästi julmetusti väriä rutistaessa kuivaksi, mutta toimi moitteettomasti ja imaisi veden samantien. Tiskirättejä olen aiemmin tehnyt tasan yhden ja senkin kaverille joululahjaksi, oli siis ensimmäinen oma. Tästä kokeilusta innostuneena aloitin jo illalla toisen..

Tähän käytin puuvillalankaa, vaikka bambun antibakteerisena pitäisi parempaa olla. Lankana on Novitan Cotton Luxus eco & organic. Tämäkin ohje aivan omasta päästä, perinteisellä kuviolla.

Ohje
Ensin loin 48 silmukkaa nelosen puikoilla, näillä 4o4n kierros loppuun, seuraavalla kerroksella oikeiden silmukoiden kohdalle oikeita ja nurjien kohdalle nurin, eli jälleen 4n4o koko kerros. Näin tehdään yhteensä viisi kerrosta, niin että muodostuu sileää neuletta vuorotellen nurjan kanssa. Viiden kerroksen jälkeen tehdään oikeiden silmukoiden kohdalle nurjia ja nurjien kohdalle oikeita. Nyt jatketaan samoin, kuin ensimmäisestä kerroksesta lähtien, mutta päinvastaisiin kohtiin, kun alussa, niin että muodostuu ruudukko. "ruudukkokerroksia" tehdään yhteensä 12, eli 60 kerrosta, jonka jälkeen päätellään silmukat. Tein vielä päättelykerroksesta lähtien piilosilmukoita virkkuukoukulla muille kolmelle sivulle, yhden kerroksen. Halutessaan kulmaan voi tehdä myös ripustuslenkin ketjusilmukoilla, tai niiden päälle vielä yksi kerros kiinteitä silmukoita.


Nyt on seuraavakin työ tiedossa, poika tilasi itselleen leikkitiskirätin, sellainen kun puuttuu ruokaleikeistä. Usein lapset pyyhkivät pölyjäkin, joten tarvitsevathan he siivousvälineensä..

Ei kommentteja: