lauantai 3. lokakuuta 2015

Lankojen värjäilyä luonnonväreillä

Jopas olen kesällä keitellyt lehtiä, juuria, kaarnaa, kukintoja ja ties mitä ja kuinka monta kertaa. Tässä osasta värjäyksiä kuvia, toki osa langoista on päässyt uudelleen värjäykseen myöhemmin ja voi esiintyä useammassa kuvassa.


Eikä pienintäkään pelkoa, että muistaisin kaikkien vyyhtien värin lähteen. Osan sentään. Kaikki siniset ovat lupiinilla värjätty, myös jälkiväriä, tummimmat ruskeat ovat kaadetun tuomen ruskettuneilla lehdillä ja marjoilla (kesäkuussa), vaaleammissa ruskeissa männyn kaarnaa, vihreitä ainakin lipstikalla. Suurin osa langoista on Novitan valkoisia sukkalankoja, muutama harmaakin, paitsi tässä alla vasemmalla villatakkilangat, joista lisää kuvia lopussa.


Seuraavassa kuvassa sinikeltainen vyyhti pelto-ohdakkeesta ja lupiinista, kaikki muut raparperin juurella värjätty, tummimat ensin.


Näistä jo useammat sukat tehtynä, niistä toisella kertaa. Nuorimmalle tytölle tein villapaidan Islantilaisia neuleita kirjan ohjeella. Väittäisin tummimman värin olevan raparperin juuresta, vaalea ehkä lipstikasta ja tuo vaalean ruskea kävi monessa vedessä ennen kuin sopi tähän takkiin, viimeiseksi jäkälällä värjäsin.

Takki tehtiin pyörönä ja leikattiin edestä auki. Perhosten vartalot ja tuntosavet tehtiin lopuksi silmukoita jäljentämällä. Tämä oli todella hankalaa, ennenkin kuvia olen neuleeseen näin tehnyt, mutta kirjoneuleen joukoon silmukoiden jäljentäminen oli paljon hankalampi juttu.

ennen nappilistoja ja viimeistelyjä

Napit ovat ebay ostoksia, puisia ja juuri oikean värisiä. Perhosiin tosin en ole tyytyväinen, vaikka nelisen tuntia niitä taisin näpertää.


Kokoakin tuli reilusti, taitaa mennä tätä seuraavanakin syksynä, mutta käyttöön on jo päässyt.
Villatakin langat olen ostanut värjäämistä varten samalla kun esikoiselle ostin vauvana villahousulankoja, eli yhdeksisen vuotta sitten. Kauhvan Kangas-aitta taisi olla silloin kaupan nimi, nyt Lankava. Sitä en muista, mitä lankaa on nimeltään, mutta 100% villaa ainakin ja värjäystarkoitukseen tätä myytiin.

Ei kommentteja: