maanantai 12. lokakuuta 2015

Sukkia värjätyistä langoist

Näitä osissa värjättyjä lankoja tein melko monta vyyhtiä. Niin että vyyhti roikkui kaksin kerroin kepin päällä, joka oli kattilan yläpuolella. Seuraavan kuvan keskimmäinen on tehty näin. Enemmän kuitenkin tein niin, että vyyhti on kolmin kerroin löyhästi kepin ympärillä, jolloin kolmesta kohtaa vyyhti on väriliemessä ja kolmesta kohtaa pois liemestä. Ylin ja alin vyyhti on tällaisia. Alin vyyhti roikkui ensin osaksi liemessä ja kun suurin osa väristä oli tarttunut lankoihin, laitoin vielä koko vyyhdin jälkiväriin kattilaan. Nämä langat värjätty jäkälillä, sitä sun tätä lajia, mitä omena- ja kirsikkapuista löysin ja vähän kallioltakin.


Seuraavat sukat ovat ylemmän kuvan ylimmästä vyyhdistä. Langat ovat 100g Novitan nallea, eikä yksi kerä tietysti pitkiin sukkiini riittänyt, joten resori, kantapää ja vähän liian pitkä pätkä varpaiden kohdalta on jotain muuta värjäämääni nallea.


Seuraavien sukkien lanka on värjätty samoin, mutten muista millä, taitaa kuvassa olla vähän todellista vaaleammat väritkin.


Solmittuja vyyhtejäkin on tullut värjäiltyä. Ensin olen solminut vyyhdin kahdella tai kolmella solmulla. Kasteltu vyyhti on laitettu solmuineen väriveteen ja annettu olla siellä vähintään tunnin.


Käsittämätöntä kyllä, mutta kun vyyhdin avaa, on solmujen sisäpuolet täysin valkoisia. Seuraavat vyyhdit on värjätty solmussa hevonhierakan kuivettuneilla siemenillä. Punertavampaa odotin, mutta turhaan.


Villasukat ja tossut ovat tuosta ylemmästä vyyhdistä. Varteen kauniisti tuli tuollaista raitaa, mutta muuten melkoisen sekava lanka. Näistähän tulee joka kerta täysin erilaiset ja solmujen määrä vaikuttaa paljon siihen, kuinka paljon valkoista jää lankaan.

Tossujen luonnonvalkoinen on virolaista hahtuvaa. Nämä olisi hieman enemmänkin voineet huopua, mutta ajattelin että vauvan vanhemmat osaavat paremmin tuota kokoa miettiä ja halutessaan pistää vielä pesukoneeseen.


Vielä löytyi vanhalta koneelta raparperinjuurivärjäilyjä, näissä käytetty valkoista vaaleanpunaista ja harmaata lankaa. Kaikki värjätty siis samoilla raparperinjuurilla.


Noita villasukkia kuvatessani tajusin, etten ole jalassanikaan olevia sukkia täällä esitellyt, joten samalla nämä kuvasin. Tätä lankaa en ole itse värjännyt, vaan on Soxs sukkalankaa, jota Hintakaaresta kesällä löysin. Ohutta lankaa ja 2,5 puikoilla kudotut

Ei kommentteja: