perjantai 3. joulukuuta 2010

Huovutetut tossut

Sain äidiltäni pikkujouluna taika-askartelulehden. Heti selatessa pisti silmään huovutetut tossut, joita ei siis ole kudottu.
Tänään halusin kokeilla tossujen tekoa ja kun en omistanut kevyttä kumitossua (pitkävartisia crocseja) lestiksi, täytin villasukat toisilla villasukilla ja kääräisin ympärille kelmua, nyt oli siis lesti valmis.

Viime talvena kun poikamme oli puolivuotias, halusin itselleni jonkun harrastuksen, jota voisin tehdä pojan päikkäreiden aikaan. Tuolloin en vielä ommellut ja kutoakkaan en osannut. Niinpä toivoin joululahjaksi neulahuovutusvälineet ja sainkin ne. Kovin paljoa en ehtinyt huovuttelemaan, kun jo tammikuussa innostuin ompelusta ja ostin itselleni ompelukoneen ja saumurin ja se harrastus veikin sitten kertaheitolla mukanaan. Eli siis huovutusvilloja oli kaapissa valmiina ja näistä villoista tossut sitten huovutin.

Ihan hauskaa puuhaa, kädet oli huovutuksen jälkeen ryppyiset kuin vanhalla mummolla mutta kivaa näpräämistä silti. Aikaa tossujen tekoon taisi kulua 1,5-2 tuntia.

Vähän jäi harmittamaan, että tein varresta niin lyhyen...nyt olen vasta kokeillut tossuja märkinä, saas nähdä miltä ne tuntuvat kun ovat kokonaan kuivuneet.

Päälle huovutin vielä huovutusneulalla sydämmet.

Niin ja valkoinen villa loppui kesken, joten tästä syystä tossut ovat vähän eri sävyiset.

Lisäys: Ensimmäinen aamu töpsötelty uusilla tossuilla, on kyllä tosi lämpimät!


Ohje


Aluksi lesti kastellaan lämpimällä mäntysuopaliuoksella, lestin päälle laitetaan ristiin rastiin villaa. Villat kastellaan ja päälle laitetaan tylliä, jonka päältä villaa hierotaan. (Kannattaa kastella lämpimällä mäntysuovalla tarpeeksi usein). Kun villat ovat huopuneet, otetaan tylli varovasti pois ja villan huovutusta jatketaan sormila hieroen. Kun villa on huopunut kunnolla asetellaan seuraava kerros villaa taas ristiin, rastiin, lomittain ja päällekkäin :) Taas tylli päälle, hierotaan,kastellaan, tylli pois ja hierotaan ja kastellaan. Itse laitoin kolme eri kerrosta villaa. Ohjeen mukaan aikuisen tossuun kuluu n. 50-100g villaa. Itse sain kaksiin tossuihin kulumaan noin 120 grammaa.


Kun viimeinenkin villakerros on huopunut, leikataan varsi haluttuun muotoon. Tämän jälkeen otetaan tossun sisällä olevat täytteet pois ja käännetään tossu varovasti ympäri ja huovutetaan tossu myös nurjalta puolelta. Leikattu reuna pitää huovuttaa myös hyvin (ja tässä itse vähän kämmäsin, enkä huovuttanut tarpeeksi, mutta ei villa siitä kyllä ihan helposti irtoakkaan)

Kun tossu on kauttaaltaan huovutettu pestään saippua pois lämpimällä vedellä ja saippualla (tämän kohdan skippasin vahingossa ohjeissa ohi, joten itse huuhtelin vain vedellä mäntysuovan pois)
Kun saippua on pesty pois vanutetaan tossu huuhtelemalla sitä vuoroin kylmällä ja kuumalla vedellä, viimeisenä huuhteluna kylmä vesi.

Tossun sisään laitetaan esim muovipusseja, niin että saa kuivatettua tossun halutun muotoiseksi.

Märkää tossua kannattaa koittaa kuitenkin jalkaan, koska märkänä villaa voi vielä venyttää haluttuun muotoon.

4 kommenttia:

Pauliina kirjoitti...

Älyttömän hienot!!! Kauniit :)

Taru kirjoitti...

Katos vaan minkä blogin löysin :) Niin ihania käsitöitä teillä. Täytyy varmaan alkaa itsekin taas huovuttamaan kun villoja on niin paljon jäljellä

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kauniit tossut! Minä olen tehnyt varrellisia tossuja näin: http://haaraamo.blogspot.com/2011/09/varrelliset-huopatossut-ohje.html

Llaama kirjoitti...

Jee.. oon 90. lukija =D

Mut ihana blogi <3 Nyt mulla todellaki on kauhee hupatossu-kuume <3

Kiitos =)