perjantai 18. marraskuuta 2011

Villit villahousut ja yksinäinen tossu

Tarpeeseen tein villahousut, näiden ja viimeksi valmistuneiden välissä kului kahdeksan kuukautta. Voitte uskoa, että parit edelliset ovat hiukan jääneet lyhkäisiksi yksi-vuotiaalle. Reikiäkin niin pahuksesti ilmaantunut, etten hänelle tehtyjä enää paikkaile.

Tahdoin pitkät paksut housut, jotka kävisi molemmille (3v ja 1v) yöksikin. Suomalaisesta hahtuvasta siis. Värjäämättömät taitavat pitää hieman paremmin, mutta nyt tarvittiin väriä ja paljon. Tähän asti olen niin tarkkaan laskenut raitojen leveyksiä, että nyt en laskenut, kuin kerran kerroksia punttien pituudesta.

Piti oikein punnitsemani, kuinka paljon hahtuvaa kului, mutta unohdin. Yhden kokeilukerran jälkeen uskaltauduin yöksikin nämä laittamaan, joten nyt ei pääse punnailemaan. Uskoisin, ettei yhdestä kiekosta tämän kokoisia enää tulisi, luulisin että 200g mahdollisesti housuihin kudoin. Pituutta toki on pojalle liikaa ja yövaippa tilaa myös, mutta menee sitten taas 8kk päästä..
Me tykätään näistä vallan kamalasti, koko perhe ja näissä sitten kuljetaan talvella sukulaisia ja tuttavia järkyttämässä. Vyötäröllä on kudottuna kuminauhakuja. Malli on oma, sama jolla jo vuosia olen villahousut tehnyt.

Sitten olen tehnyt tällaisen iankaikkisen tossukan, tai en siis edes yhtä valmiiksi. Minähän en keskeneräisiä tänne laita, mutta tälle ei ole takeita valmistuuko koskaan ja saako paria.
Ohje on Modasta 6/07. Tuolloin olen sivun taittanut, että huomaan tossut joskus tehdä ja aina lehteä selatessa kuvaa ihastellut. Tässä kuukausi sitten ryhdistäydyin ja aloin hommiin. Oikeaa lankaa minulla ei ollut, joten päädyin seiskaveikkaan, kokosuositus oli neljä, joten sillä hommiin. Ohjelangan paksuutta en tiennyt, mutta heti ensimmäisestä palasta näin, että aikuisen tossua tästä ei synny. Virkkaustiheys oli ilmoitettu ruutujen kokona. Pienten palojen iti olla 10x10cm, omani oli 6x6cm. No ajattelin, josko tytölleni tulisi sopivat ja jos ovat suuret, niin lahjaksi jollekin isojalkaisemmalle laselle. Palat sitten yhdisteltyäni kokeiltiin, niin tossusta toli soivan kokoinen tuolle 1-vuotiaalle pojalle.

Miten on mahdollista saada oikean kokoisella puikolla aikuisen tossusta 1-vuotiaan kokoa?? Ennenkin olen virkkaillut, ohjetta osaan lukea, enkä erikoisen tiukkaa tee. TIetysti lankani on ollut armottoman ohutta, ohjelankaan verrattuna, mutta silti.

No tällä mallilla tehtyjä tossuja en teekkään aikuisille naisille joululahjaksi.. Tämä yksilö odottaa sopivaa tyttöstä. Vaaleanpunaista en sentään pojalleni tee. Tuo tossun sisällä oleva lanka tosiaan on päättelemättä ja tuohon varsiosan ympärille pitäisi vielä reunus virkata. Todellisuudessahan tämä jää yksinäiseksi, sillä nyt ei riitä motivaatio turhaan tossupariin, ja kun riittäisi, ei näitä lankoja enää ole..2 kommenttia:

tuittu kirjoitti...

ompas hauskan näköinen tossukka, vaikkakin on omasta mielestäsi susi jo syntyessään ;) olisiko mahdollista että laittaisit ohjetta tänne muillekkin esille, tokihan voisin lähteä kirjastostakin metsästämään, mutta kuulostaa kovin vaivalloiselta :P

Hatatuu kirjoitti...

Kiitos! Minä en toisten ohjeita uskalla julkaista, oikeudet kun ovat Modalla tai ohjeen luojalla. Kirjastostahan tuo tosiaan löytyy. Eihän se vaadi, kun virkailijalta kysymään, jos ei itse lehteä onnistu löytämään 6/2007 oli tuo lehti.