maanantai 4. kesäkuuta 2012

Villalangan värjääminen elintarvikeväreillä mikrossa

Olen suunnitellut lankojen värjäämistä melkoisen pitkään, ekat langatkin ostanut vuosia sitten. Tänään sen aloitin, mutta helposti elintarvikeväreillä ja mikrossa. Älyttömän helppoa, nopeaa ja selvisin vähällä sotkullakin. Ja mikä täärkeintä olen niiin tyytyväinen lopputulokseen. Mallia otin tekstiiliteollisuuden sivuilta.


Aluksi liotetaan lankoja ainakin 10 minuuttia etikkavedessä 1/4 etikkaa, loput vettä.


Ensin käytin valkoista lankaa.Langasta puristellaan liika vesi pois, jonka jälkeen lanka laitetaan mikron kestävälle lautaselle. Langalle ruiskutellaan elintarvikevärivettä. (Käytin tähän melko reiluun vyyhtiin 330ml vettä ja n 8ml nestemäistä elintarvikeväriä.) Ohjeen mukaisesti kastelin koko langan, niin että pohjalle jäi hieman värivettä ja pyörittelin lankaa pohjalle valuneessa värissä.


Sitten lanka mikroon täydelle teholle kahdeksi minuutiksi, sekoittelu veitsellä (voipi olla kuumaa) ja takaisin kahdeksi minuutiksi. Tämän jälkeen vielä sekoittelin pohjalle jääneessä vedessä ja ripustin jäähtymään.


Jäähtynyt lanka huuhtellaan haaleassa vedessä, kunnes väriä ei enää irtoa. Ja ei kun lanka kuivumaan, ohje käski vaakatasoon, ja minähän pistin roikkumaan.


Langasta tuli tuollainen, mielestäni kaunis meleerattu, ihanan vivahteikas.


Värjäys elintarvikeväreillä onnistuu eläinpeeräisiin kuituihin, myös sekoitteisiin, kuten useimmat sukkalangat. Kasvipohjaiset eivät kuulemma onnistu, eli ei puuvillalle. Niin ja sitten vain käsipesu.


Värivettä jäi melkoisesti lautaselle, kun annoin lautasen päällä langan jäähtyä ja loput vielä siihen puristin. Säästin myös etikkaveden, joten nuukana naisena minunhan piti tehdä toinen kokeilu samoilla litkuilla. Yhtään en tiennyt riittääkö väri tai toimiiko mikrotettu etikkainen värivesi. Toiseksi langaksi valitsin jonkun harmaan vyyhdin.


Tässä jo väriä, ei kovin lupaavan näköistä, väriäkin jouduin jatkamaan vedellä.


Harmaasta tuli tietysti tuo tummempi vyyhti. Epätasaisemmaksikin tuo jäi, mutta uskon sen olevan ihan hyvä juttu, neulepintaa ajatellen. Aivan ensimmäisessä kuvassavärit näkyvät parhaiten.

Nyt olisi kova hinku kutomaan näistä jotain. Ideoita ja ohjelinkkejä otetaan vastaan! Sukkia en uskalla tehdä, jos langat sattuvat olemaan pelkkää villaa. Lasten ihoa vasten arkailen myös, kun arveluttaa tuon sinisen siirtyminen. Vaaleampaa, 7 veljetä paksuista on reilu 100g, tummempaa, nallepaksuutta reilu 70g. Lapasia kutomaan tai virkkaamaan, vai mitä ihmettä teen?

1 kommentti:

Nunu kirjoitti...

Hienon välisiä lankoja! Tuota tekis mieli itsekin kokeilla, mutta kun kaappi pursuaa jo ennestään käyttämättömistä langoista, niin eipä taida kannattaa.:) Neuleohjeita mä olen huono antamaan.. Hmmm, miten olis joku poncho tms?Reikäneuleisena/virkattuna ne ei ihan hirveästi vie lankaa ja sellaista on kiva pitää viileämmällä kelillä paidan päällä, jolloin lankakaan ei pääse kutittamaan.