sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Tikrumekko, huovuttelua ja kaulurin ohje

Meillä oli melkoisen hienon näköinen tikruvauvanpuku. Valkoisena ei pitkään pysynyt, mutta kuva oli erinomaisessa kunnossa. Yksi yö valvoessa selvisi, että huppumekkohan siitä..
Musta trikoo Triteksiltä, keltaisen hupun halusin piristämään, Jättirätistä. Kaava oma, jota hieman suurensin.
Kuva kuului selvästi tuohon sivuun, ompelin ensin sivusaumaa alaosasta, ja tuon tikrun osaksi sauman päälle.

Miehelläni on pitkä hiihtoloma, suuria suunnitelmia ei ole, mutta päätettiin tehdä jotain ekstrakivoja juttuja joka päivä, eilen huovutettiin. Isä ja nuorimmainen lähtivät reissuun ja minä kannoin keittiön lattialle ammeellisen vettä ja pussillisen villoja. Laattalattialla sitten huovuteltiin, vuorotellen 4veen ja 2veen työtä. Itse siis suuresti osallistuivat.

Suurin oppi tästä sessiosta oli, että ei toiste kahden näin pienen kanssa samaa aikaa. Hienosti hieroivat, valitsivat värejä ja touhusivat kaikkea muuta, mm huomasin yhtäkkiä, että ammeen tulppa lilluu veden pinnalla, ja juu oli sitä vettä jo jonkun aikaa valunut lattialle. Reikiä sain myös aikalailla paikkailla, hieman oli rajuja liikkeissään.

Punainen poika 4veen ja toinen tyttö 2veen.

Sovittiin, että näistä tehdään pyllynlämmittimet, potkukelkkailuun, jäähallille, retkille.. Varsinkin pojan punaiseen jäi hieman heikkoja kohtia, joten leikkelin punaisen torkkupeiton alapuoleksi. Pojalle lupasin, että saa itse ommella ompelukoneella alustaan, kun olin alapuolen kiinnitänyt.

Ompelukoneen oikein siirsin  lasten pöydälle, jotta olisi hyvä ommella, tyttöhän haki heti tuolin viereen, ja halusi niin kovasti ommella.


No minähän annoin ommella ja ihan omalla koneellani. Molemmilla oli melko rento tyyli, pahemmin eivät pitäneet kiinni ompeluksesta, toisaalta hyvä, ei jääneet sormetkaan neulan alle.


Kaulurin ohje
Koko on kaksivuotiaalle, mutta sopii vauvallemme ja aikuisellekin.
Lankana käytin jotain mitä lie, mutta nelosen puikoilla kymmenelle sentille mahtuu n 20 silmukkaa. Kaulurista tulee hyvin joustava, joten hieman ohuemmasta tai paksummastakin onnistuu. Ohjeesta saa isomman tai pienemmän, vähentämällä tai lisäämällä aloitussilmukoita, Silmukkamäärän tulee olla kahdeksalla jaollinen, esim 72 tai 88s. Langan ja puikkojen paksuus tietysti vaikuttaa myös.

Ohjeen kerrosmäärät ovat suuntaa antavia ja vapaasti muokattavissa, lisäyskerrosten väliin ei kuitenkaan kamalasti kannata kerroksia lisätä. Korjausehdotuksia, kysymyksiä ja ilmoituksia virheistä otan mielelläni vastaan.

Luodaan 80 silmukkaa. Kudotaan 2oikein 2nurin joustinta 20 kerrosta, tai haluttu korkeus. Lisätään yksi silmukka aina kahden oikean silmukan väliin. Kudotaan kaksi kerrosta 3o2n, eli oikeat oikein ja nurjat nurin. Sitten lisätään yksi silmukka nurjien silmukoiden väliin ja kudotaan kaksi kerrosta 3o3n eli oikeat oikein ja nurjat nurin.

Sueraavalla kerroksella lisätään yksi silmukka oikeiden ja nurjien silmukoiden väliin, kudotaan kaikki silmukat oikein, paitsi kohdassa, missä edellisellä kierroksella oli 3n, kudotaan keskimmäinen edelleen nurin.
ELI [3o lisäys, 1o1n1o, lisäys] näin jatketaan koko kierros. Tämän jälkeen lisäykset ovat tehty, ja kudotaan 8 kerrosta oikeat oikein ja nurjat nurin, eli 7o1n. (((Vaihtoehtoisesti 7o1n tilalle voisi kutoa3o1n, tällöin reuna ei kipristyisi yhtä helposti, ei nytkään haittaavasti)))
Viimeiset neljä kerrosta kudotaan 1o1n jonka jälkeen päätellään oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin.

1 kommentti:

Pauliina kirjoitti...

Wau! Lapset huovuttivat superhienot pyllynlämmittimet!!