torstai 13. lokakuuta 2011

Vaatteita keskoselle

 Keskosvaatteita en ole aikaisemmin tehnyt, paitsi samaisella kaavalla yhden paidan, mutta se oli tarkoitettukin nukelle. Tulikin kerralla kumottua rutkasti ennakkokäsityksiä, kuvittelin keskosvaatteiden tekemisen olevan helppoa, nopeaa ja niiden syntyvän pienistä jämäpaloista. Kaikki vaatteet tein koossa 43cm, eli piirsin välikoon Ottobresta 6/07.

Ensimmäisenä tein tämän paidan. Vihaan noita kanttausten tekemisiä ompelukone-saumuri yhdistelmälläni. Monta kietaisupaitaa olen tehnyt, tästä tuli onneksi ehkä paras niistä, mutta aaltoilee tuo helma hieman tässäkin. Kangas on Eurokankaan palalaarista, jonkun vuoden takaa. Sopivia nauhoja ei sitten tietenkään löytynyt, jouduin käyttämään vinokanttia ja hieman niiden paksuus nyt arveluttaakin, onneksi ei paita tule suoraa ihoa vasten, kai. Resorin kanssa kävi mahtava tuuri, pötkylä oli juuri sopivan levyinen, joten en joutunut tekemaan siihen saumaa.
Seuraavana valmistui tämä mekko. Kangas on oikeasti valtavasti kauniimpi, mutta aikaisemminkaan en ole todellisuutta vastaavia kuvia tahtonut millään tästä saada. Ostopaikkana taitaa olla Abakhan Fabrics Virossa. Tähän en löytänyt sopivaa vinokanttinauhaa, enkä solmimisnauhoja. Vinonauhankääntäjä auttoi kanttauksiin, ovat tavallista puuvillakangasta, mutta solmimisnauhoiksi jouduin laittamaan tuollaista kirkkaanpunaista satiininauhaa. Enhän vinokanttia sitten tietenkään saanut täydellisesti, nuo läppäkohdan rypyt ovatkin tarkoituksella nappien peitossa, kaulan kohdallakin hieman pussittaa..


 Haalarit tuntuvat olevan hieman suurempaa kokoa paitaan ja mekkoon verrattuna. Kangas on Virosta ostettua collegea. Kuten mainitsin, eivät nämä mistään tilkuista valmistu. Sekä paita, että haalarit ovat ommeltu yhdestä kappaleesta, eikä kyseinen kappale ole kovin pieni. Ohjeesta poiketen vuoritin yläosan, etten enää joutunut taistelemaan kanttausten kanssa. Luulen että näin tulikin paljon siistimpi, eikä niin paksuja ja painavia saumoja.

Tämän vaatteen kanssasuurin ongelma tuli vasta nappien kohdalla. Haalarin ollessa muuten valmis, laitoin olkapäille ne pienemmät kam-nepit. Ensimmäinen meni normaalisti, mutta seuraava irtosi jo pressistä irrottaessa, jättäen komean reiän. No parsein reiän ja laitoin viereen uuden, sama juttu. Kangas ei kestänyt ollenkaan neppejä, vaikka kannan laitoin varovasti käsin, otin sitten ensimmäisenkin pois, ja parsein valtavan reiän. Tilalle jouduin laittamaan tavalliset napit, mutta onneksi nuo reiät sain jäämään piiloon.

Tunnustan, itse en lapsillani tällaisia housuja juuri käyttänyt, tuntuivat jotenkin hankalilta ja meillä kestoiltiinkin villahousujen kera. Olisinkin halunnut vielä bodyn tehdä, mutten löytänyt kaavaa. Kietaisubodyn ajattelisin olevan helpoin käytössä, mutta pelkäsin mittasuhteiden vääristyvän kaavoja piirrellessä ja sitten koko vaatetta kiertävää kanttia.. Bodykaavavinkkiä alle 50cm koossa ottaisin mielelläni vastaan, viimeisen yli viiden vuoden Ottobreista en itse löytänyt. Muokkaus17.10.2011: Tänään löysin lisää keskosvaatteiden kaavoja mm kietaisubody ja muita perusvaatteita. Löytyvät lehdestä SK 4/2006.


Sovituskuvia, Jaananukkeni vuodelta 1977, minua monta vuotta vanhempi, nykyään lapsillani käytössä.


Ajattelin paidan ja housujen kuuluvan yhteen,mutta menee nämä kaikki kerrallakin, ainakin nukella.

Pitää vielä loppuun kertoa, että näitä oli tosi mukava tehdä, mutta melkoisen haastavaa, varsinkin kun rima on hiukan korkealla lahjavaatteiden kohdalla. Lapset odottavat jo nukelle omia vaatteita,  mutta voi olla että saavat vielä hetken odottaa, oli tämä sellaista näpertämistä. Niin ja aikaa kului vaikka kuinka monta päivää, joskin ompeluhetket ovat rajallisen pituisia, ei kuitenkaan edes yhtä pikkuvaatetta yhdellä istumaalla.

2 kommenttia:

Inkeliina kirjoitti...

Tää on mun ikuinen kompastuskivi myös, kanttaus ja vinonauhan kiinnittäminen tuollaisiin pieniin kaareviin kohtiin. Tykkään tosi paljon tuosta haalarista, kiva kangas ja tuo koristeommel on tosi kivan näköinen!

Hatatuu kirjoitti...

Kiitoksia! Ne on juuri ne kaarevat kohdat..